Miejsca dla Liceum

lokalizacja:
Przedmieście Oławskie
data:
2015
zespół:
Grażyna Adamczyk-Arns, Emilia Grotowska, Piotr Górka, Hanna Gurzęda, Piotr Jański, Hanna Ruman, Piotr Seredyński

Sąsiadujący ze szkołą teren przy boisku do tej pory służył przede wszystkim parkującym samochodom. Dzięki uczniom z Liceum Ogólnokształcącego nr 4 stał się miejscem spędzania czasu wolnego.

Zaczątkiem projektu była potrzeba zagospodarowania niewygrodzonego fragmentu terenu szkoły. Parkujące samochody niszczyły nawierzchnię i zagrażały podziemnej instalacji odwadniającej. Uczniowie wpadli na pomysł wykorzystania tego miejsca do spędzania czasu wolnego. Wyrazili również chęć upiększenia muru przy wewnętrznym dziedzińcu i przejścia bramnego.

W ramach trzech warsztatów projektowych uczniowie klas pierwszych pod okiem specjalistów opracowali cztery koncepcje. Podzieleni na grupy i zaopatrzeni w odpowiednie materiały plastyczne, z energią i wyobraźnią nanosili własne pomysły na makiety. Późniejszą realizację stworzonych projektów poprzedziły prace specjalistów, którzy dostosowali projekty młodzieży do możliwości technicznych i norm prawnych. W przejściu bramnym prowadzącym na teren szkoły licealiści wymalowali na płytkach posadzki zaprojektowaną przez siebie wielobarwną ścieżkę. Na murze dziedzińca powstał równie barwny, oryginalny mural, z postaciami ludzi i spontanicznie formułowanymi hasłami. Przygotowana kilka dni wcześniej według projektu uczniów trybuna z europalet także zyskała kolory, a we wbudowanej w nią kilkumetrowej donicy stworzono kwietnik. Na ścianach przejścia bramnego zawisły banery symbolizujące profile klasowe – wyłonione w drodze konkursu przeprowadzonego przez uczniów pod okiem artystki z Fundacji Rozwoju Kultury i Sztuki Macondo Leny Czerniawskiej.

W opiece nad realizacją projektu wspierali nas członkowie Stowarzyszenia Trampolina, a także nauczyciele i dyrekcja Liceum. Wszystkim zaangażowanym dziękujemy!

data publikacji:
15/10/2015
zobacz też:
<< wstecz